Jdi na obsah Jdi na menu
 


Papoušek zpěvavý

25. 3. 2012

Papoušek zpěvavý

Třída: ptáci
Řád: papoušci
Čeleď: papouškovití
Rod: papoušek zpěvavý

Popis:

- pocházejí z jihovýchodní Austrálie a tvoří velká hejna nebo malé skupiny
- dorůstají délky cca 27 cm včetně ocasu
- dosahují hmotnosti 65g
- samička snáší průměrně 3 – 6 vajec, časový interval po 48 hodinách
- mláďata se líhnou po 19 dnech. Mladé vylétají po 30 dnech z hnízdní budky
- kroužkují se kroužkem o rozměru 4,5 mm.
- dožívají se věku okolo 15 let


Pohlaví papoušku je dobře rozpoznatelné, sameček je zbarven pestrými barvami, černý zobák, a žluté břicho. Samička je nevýrazná se šedivě zelenou barvou a světlým ozobí.

Vhodné hnízdící budky pro papouška zpěvavého jsou budky kmenové a měli by mít rozměry: vysoká 40cm, průměr 25-30cm, vletový otvor 5 - 7 cm. V těchto budkách se v létě lépe udržuje vlhkost. Na dno budky dáme nejlépe hobliny a kousky ztrouchnivělého dřeva (toto dřevo si samička sama naštípá). Ve voliéře by měli být umístěny silnější větve, které papoušek není schopen dokola obejmout.

Krmíme je především směsí pro střední nebo malé ptactvo, ovocem, zeleninou, obilovinami (suché, nezralé nebo naklíčené) a zeleným krmivem. Ve voliéře by neměli chybět větvičky k okusování, písek a sépiová kost pro lepší trávení

Naši zimu snáší velmi dobře, je jen zapotřebí papouška zpěvavého ochránit proti větru a dešti.